Ti tips for å fly med barn

Det virker som om det er en slags gjengs oppfatning blant mange om at eksotiske ferieplaner bør legges på hyllen etter at man har fått barn. Og at mye av årsaken er at å fly med barn – det er fryktelig slitsomt. Jeg er ikke enig. I vår lille familie har vi definitivt hatt våre mindre avslappende flyturer, men ingen som ikke har vært verdt det når vi kom fram. Alt handler om innstilling – og noen små triks.

Her har du mine beste, hvis du skal fly langt med små barn:

 

1. Bygg positive forventninger.

Jobben med å gjøre flyturen best mulig for alle, starter lenge før dere går på flyet. Min erfaring er at mye handler om hvordan både en selv og barna er innstilt på at flyturen blir. Så bygg positive forventninger på forhånd!  Ikke snakk om flyturen som det mest slitsomme i verden, men heller om at det er en spennende del av ferien.

2. Ikke gå på først.

Ofte når man leser om å fly med barn, så rådes man til å gå på flyet så tidlig som mulig. Derfor legger også flyselskapene ofte til rette for at familier får gå på først. Skal jeg gi et råd på dette området, så er det å gjøre stikk motsatt. Dere skal sitte på det flyet lenge nok – ikke kast bort en halvtimes sitting i et trangt fly før dere må. Sørg heller for å være godt forberedt når dere faktisk skal boarde, slik at dere ikke forsinker andre gjester med å bruke lang tid på å finne ut hvilken håndbaggasje som skal i hattehyllen og hva dere trenger under beina.​

Ser du en barnevogn med teppe over i varmen? Si ifra!

3. Ha med matpakke.

Skal man fly langt, er sjansen stor for at dere får servert mat på flyet opptil flere ganger. Men mange barn synes det er stas å få litt ekstra snacks til filmtittingen. Og for å slippe at blodsukkeret kjører berg- og dalbane, kan det være lurt å tenke i retning frukt og bær. Flyselskapet server jo uansett ofte litt kjeks og noen små desserter i løpet av flyturen.

4. Ta med nok klær.

Vi har sittet i alt fra stekende varme til iskalde fly. Og frysende barn som går halvforkjølet av flyet etter ti timer i luften er ingen “høydare”. En ekstra ulltrøye og jakke er derfor lurt, og mye og behagelige klær generelt. Har du med baby så er skift ekstra viktig ? det er utrolig lett å søle med en baby på fanget, og våte klær er ikke deilig for noen.

Få også med deg: Slik beskytter du barna i solen

5. Smokk er gull

Man kan jo tenke seg selv hvor ubehagelig det er med «dotter» i ørene på flytur. Tenk bare hvor ekkelt det er for et lite barn. Har du en som er i smokke-alder, er både smokk, amming og tåteflaske forebyggende under opp- og nedstigning. 

På bildet over ser du vår da to år gamle datter på vei mot flyet på flyplassen i Jordan.

6. Egen sekk – med noen overraskelser

Det er merkelig hvor morsomt barn synes det er med sine «egne» ting. En egen ryggsekk for eksempel, med matpakke og favorittkosedyret som mini kan velge ut selv, er i alle fall veldig populært i vår familie. Skal vi fly virkelig langt, legger jeg gjerne også oppi en liten overraskelse, som en ny tegneblokk, oppgavehefte eller lignende. Da blir det av en eller annen grunn ekstra stas å gå løs på.

7. Ipad

Når de(n) minste begynner å bli litt lei, er det gull å ha en iPad å tilby. Jeg skjønner faktisk godt at det ikke er så lett å finne roen i et fullt fly for et barn, og synes det er helt innafor å se litt film eller serie på iPaden.

Vårt triks er å ikke ta den fram med én gang, slik at det faktisk settes pris på når den kan brukes.

Og for all del – husk å laste ned filmer eller serier slik at de kan sees uten nett. Her snakker jeg av erfaring, og flere ganger har jeg og mannen min desperat . For tro meg: Når du er oppe i 12.000 fots høyde og «My Little Pony» ikke spiller av, da har du et problem.

Les også: Dette må du vite om barnevogn på flyet

8. Egne høretelefoner

Og skal dere bruke skjerm på flyturen, kan det være lurt å ha med egne høretelefoner til barna. De som selges på flyet har ofte i overkant høy lyd for små ører, og det finnes egne høretelefoner som sørger for at lyden ikke blir for voldsom. Ikke minst finnes det mange søte varianter som er ekstra stas å ha på seg!

9. Legg en plan

Tenk at dere ikke skal brenne av alt kruttet med én gang. Det er ikke nødvendig å legge en kjekspakke, iPad, tegneblokk og bamser på bordet samtidig. Tenk at godsakene skal porsjoneres ut over hele flyturen. Og ikke minst – tenk på når det er lurt å sove, og prøv å hold den planen. Med en plan er det mye enklere å ta smarte valg under veis; man fyller jo helst ikke på med sukker før soving, og man tar kanskje ikke opp iPaden rett før maten kommer. Tenk totalpakke!

10. Vær mentalt forberedt

For nei – alt kommer selvsagt ikke til å gå etter planen, uansett hvor god den er. Så vær forberedt på at dette ikke blir de mest avslappende timene av livet, og innfinn dere med det. En hylende baby på flyet er slitsomt, men det går over. Og ryker soverutinene det døgnet, så er ikke det heller verdens undergang. Så lenge dere er innstilt på at dette er noe dere får til, så går det meste bra. Jeg lover!

God flytur!

6 kommentarer
  1. Så fint innlegg. Jeg har tenkt mye på dette i det siste. Vi droppet utenlandsturen i år og venter baby til høsten. Det klør fremdeles etter å reise bort et sted, så jeg håper vi får til en fin reise når barnet har blitt stort og sterkt nok til å være med på familietur. <3

  2. Dagsvermer.no: Hei! Så hyggelig! Vi reiste masse de første årene med vår første datter, både kort og langt, så si ifra når det nærmer seg så skal jeg komme med tips;) Og masse lykke til med babyen som kommer!

  3. Tror vel de fleste dropper de mer eksotiske turene på grunn av små barn sitt immunforsvar og faren for sykdom. Selv har vi fulgt reiserådene til Gunnar Hasle på reiseklinikken. Når barna ble 2,5 reiste vi til Spania, der ting er «tilnærmet» norskt. Først når barna blir 5 år reiser til Maldivene +++ Blir spennende og vil gleder oss veldig. Selvom vi og må si vi gruer oss til 16 timer med fly.

  4. Hvorfor ikke bare putte ungene i lasterommet, sammen med de andre dyrene? Da har dem både dyr å leke med og slipper å plage de voksne passasjerene som ikke har unger på flyet 😛

  5. Ikke reis med små barn på lange strekninger. Ikke noe er så irriterende som å få et sete i nærheten av små urolige eller skrikende barn. Du kan ikke flytte deg og er tvunget til å sitte der i timevis.
   Det beste burde være å ha egne fly til familier som på død og liv skal ha småbarn med på lange turer.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg