La ungene se på VM, da

Portugal's forward Cristiano Ronaldo gestures during the FIFA World Cup Russia 2018 preparation football match Portugal vs Algeria, at the Luz stadium in Lisbon, Portugal, on June 7, 2018. (Portugal won 3-0) ( Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto via Getty Images)

Portugals stjernespiller Christiano Ronaldo vil neppe at ungene skal hysjes i seng før han har fått sjansen til å få dem fotball-hektet. Foto: Getty Images

Sitatet har jeg diktet opp for å illustrere hvorfor jeg har tvilt meg fram til at det må være lov å strekke litt på leggetidene i tiden framover. For om ikke mange dager starter fotball-VM i Russland. I en måned blir det fotball på skjermen hver kveld, og vi foreldre skal spørre oss selv: Er det greit at barna skal få være oppe og se? Jeg snakker da selvsagt ikke om babyer eller de aller minste barna, som neppe bryr seg nevneverdig uansett. Men fra 7-8 år og oppover – skal de få drøye leggetiden til siste kamp er spilt for dagen? 

La det være klart: Jeg bryr meg svært lite om fotball. Selv om mannen min jobber med sport og skal være på jobb i Russland under store deler av det nærstående verdensmesterskapet, har ikke engasjementet smittet over, for å si det mildt. Faktisk måtte jeg senest forrige uke dobbeltsjekke at Norge ikke engang er med. 

Til syden i sommer? Ikke glem disse rådene!

Det sagt, så har jeg en viss respekt for at store sportsøyeblikk kan bli til gode minner som man har resten av livet. Derfor bør barna få være oppe for å se på litt VM. Ikke alle kampene selvsagt, det går en grense. Men å være oppe de ekstra timene det tar for å få med seg de virkelig store kampene, det må være innafor. Når de siste kampene for dagen er spilt i 90 minutter, er klokken 21.50. Så kommer eventuelle ekstraomganger og straffekonkurranser i tillegg. Skoleferien begynner for de fleste 21. juni eller før – altså før de viktigste kampene, sluttspillet, er i gang.

Enormt engasjement

Mannen min ble hektet på fotball da han var åtte og Vest-Tyskland vant fotball-VM sommeren 1990. Han husker antageligvis Kameruns spissveteran Roger Milla som danset ved cornerflagget etter mål bedre enn vår datters første skritt. Hva som kommer til å bli den store snakkisen i år vet vi enda ikke, men én ting vet vi: Det finnes knapt arrangementer som engasjerer bredere globalt. Selv om man er langt under snittet interessert, er det enkelt å se verdien av denne sportsgleden.

Under VM i 2014 la jeg ut dette bildet fra stuen vår av mannen min og datteren vår:

pyym_dlRki

Det er mulig å anse det som en del av kulturoppdragelsen, faktisk. Vi snakker hundretusener som strømmer ut i gatene for å feire fremgang for sine helter. TV-tallene for 2014-VM viste at 3,2 milliarder av klodens beboere så minst ett minutt fra VM. I Peru gikk staten inn og innførte nasjonal helligdag da de kvalifiserte seg til årets VM.

Betydningen skal ikke undervurderes – ikke minst fordi den forener oss på en helt spesiell måte. Både innad og på tvers av nasjoner. Og i en tid hvor norske skoleklasser gjerne er sammensatt av en rekke ulike bakgrunner, er det fint å følge med på et arrangement hvor så mange land er med for å vise seg fra sin beste side. Kanskje gir det dem som har en fot i en leir et annet sted muligheten til å være ekstra stolt av landet sitt. Polen, Marokko og Tunisia er for eksempel med og kjemper om pokalen i år – land som har sterke immigrasjonsbånd til Norge. 

Få også med deg: Dette skjer hvis du kjefter for mye på barnet

Samlende kvelder

Den anerkjente psykologen og familieterapeuten Hedvig Montgomery forklarer i sin bok «Foreldremagi» at noe av det viktigste man gjør som forelder er å bygge tilhørighet. At også barn trenger å føle at de er en del av en flokk. Tilhørighet kan man ifølge Montgomery skape gjennom felles fokus, og ritualer som viser at familien hører sammen. Det handler også om å åpne hjemmet for barnas venner, så de føler at dette er deres hjem – og her kan de være med på å skape fine stunder sammen med andre. 

At barna kanskje får lyst til å løpe ut i nærmeste ballbinge dagen etter for å gjenskape Lionel Messis dribleraid eller få med vennegjengen på et spansk mønsterangrep, er jo heller ikke negativt i smarttelefonens tidsalder (fotballreferansene i denne setningen er lagt inn av mannen min, jeg har knapt vært i en ballbinge).

Lei av fotball? Her er 14 spennende kjemieksperimenter for barn

Sett i lys av dette, så gir det enda mer mening å være litt raus med både tid og rom når hendelser som VM i fotball drar i gang. Det er en gyllen anledning til å la barna være med på å invitere. Tenk bare hvor samlende en fotballkamp kan være.

Man husker avvikene

For den kanskje aller viktigste grunnen til at jeg vil la ungene få med seg sluttspillet i VM, er denne: Det er ikke først og fremst rutinene man ser tilbake på og husker med et smil. Det er da men brøt dem. De gangene man fikk lov til å være med på noe som føltes ekstra spesielt nettopp fordi det var et avvik fra rutinene. 

Men for all del. Blir det for mange avbrudd, har man jo ingen rutine lenger. Og som tobarnsmor vet jeg hvor viktige spise- og søvnrutiner er. I hverdagen er de nærmest livsnødvendige. Og det er usannsynlig slitsomt med barn som ikke har fått sove i nærheten av det de trenger. Men jeg ser også verdien av gode minner. Så akkurat når de viktigste kampene går, må det være lov å fire litt på kravene. 

Og heldigvis er det snart ferie for de fleste når sluttspillet starter 30. juni. 

Følg meg gjerne på Instagram på @martinelunder!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg