Takk til barnehagen

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash
 

Mens noen skal traske inn i barnehagen med hodet hevet og rak rygg, vel vitende om at dette har de gjort før, skal andre åpne porten for aller første gang.

Nye, ukjente omsorgspersoner. Nye rammer. Regler man ikke har forholdt seg til før. Barn man ikke kjenner. Heldigvis skal de ukjente omsorgspersonene snart bli til viktige støttespillere. Rammene og reglene skal gi mestringsfølelse og utvikling. Barna man ikke kjenner skal bli venner. Kanskje bestevenner til og med.

Les også: Snakk med barna om Pride!

Selv har jeg hatt barn i barnehage i nesten fire år. Snart er de to som skal leveres og hentes. Og ja – jeg vet det blir stress når trøtte barn skal stå opp og vi skal komme oss av gårde, etter hvert i høstmørket. Søkkvått regntøy skal rekke å tørke til neste dag, og votter, sko og luer skal mistes.

Men uten barnehagen hadde veldig lite av min hverdag gått opp. Derfor er dette min store takk til alle dere som passer på barnehagebarna våre.  Som møter dem med en klem, og sørger for at dagen blir fylt av morsomt og spennende innhold. For barnehagen er heldigvis så mye mer enn en oppbevaringsplass.

TV2.no: Barnehageansatte fortviler over ny arbeidssituasjon

Jevner ut forskjeller

Blant annet er den en ypperlig arena for likestilling (som jeg har skrevet i VG om før). Jeg har tidligere slått et slag for å gjøre barnehagen rimeligere – eller helst gratis – på bekostning av kontantstøtten. Årsaken er enkel: I arbeidet med å jevne ut sosiale forskjeller, en av velferdsstatens store utfordringer, er barnehagen et utrolig nyttig verktøy. Fagfolkene i Brochmann-utvalget konkluderte i sin tid med det samme – tjenester er viktigere enn kontantinnskudd.

Og noe av det viktigste man lærer i barnehagen, er jo nettopp å kommunisere med språk. Tenk bare hvor mye felles-sang eller lek har så si for verbal utvikling. Jeg om mannen min lo godt da datteren vår kom hjem og sang en engelsk versjon av «Bæ bæ lille lam», «Bæ bæ black sheep», med høy og klar røst for et par år siden. Men det illustrerer egentlig et viktig poeng; på noen dager i barnehagen behersket hun plutselig – i alle fall nesten – en sang på et annet språk. Det samme støttes av forsker Ratib Lekhals anerkjente doktorgradstudie fra 2013, som fremhever av barnehagebarn har redusert risiko for sen språklig utvikling. Les mer om den på Aftenposten her.

Viktig sosialisering

En annen av de meste anerkjente forskerne på området, Mari Rege, argumenterer for mer læring i barnehagen, som hun for øvrig mener er en av de viktigste læringsarenaene vi har. Det siste er jeg veldig enig i. Og tenk hvor mye man allerede lærer der! For læring hos barn er mer enn å kunne alfabetet og enkle regnestykker.

Les også: Derfor tar de ut barna i streik

Det kanskje viktigste man lærer i barnehagen, å sosialisere, kan ikke pugges fra en bok eller repeteres på en tavle. Å lære hvordan man får venner, pleier vennskap og skværer opp når man har vært uvenner, må oppleves i praksis. Det er vanskelig å forstå at man ikke bare kan røske den mest populære sandspaden ut av hendene på en venn, før man har opplevd konsekvensene.

Tidligere i år, da Frp-politiker Sylvi Listhaug annonserte at hun trakk seg som justisminister, skrev hun at «et facebookinnlegg (…) har omgjort norsk politikk til en barnehage». Jeg var ikke den eneste som lot meg provosere av utsagnet. For alle vet at i barnehagen oppfører de seg langt bedre.

Kvinnekamp

Å kjempe for god kvalitet i barnehagen er også likestillingssak. At noen velger barnehagen som karrierevei, gjør at jeg står fritt til å velge min. Det hadde ikke vært mulig uten den hjelpen. Derfor er jeg så takknemlig for at datteren min i flere år har vært et sted hvor hun har fått så mange venner. Et sted hvor hun har fått en klem når hun har trengt det. Et sted hun har kunnet henge opp ned i klatrestativet for hundrede gang og høstet like mye applaus som første gangen. At den sterkeste i hele verdensrommet har satt et plaster på såret mens jeg har løpt mellom møter. Så vi skal ikke kimse av hvilken rolle barnehagen spiller for kvinnekamp.

Og jeg mener ikke at barnehagen er hevet over enhver kritikk. Nettopp fordi den er så viktig bør den være et prioritert område for konstruktiv debatt rundt alt fra kosthold til bemanning og andre kvalitetsfaktorer. Det er den også ofte.

Kanskje er det også derfor så mange mødre – og fedre – har engasjert seg i Foreldreopprøret 2018. Et mamma-initiert engasjement rundt kunnskapsdepartementets forslag til lovfestet bemanningsnorm i barnehager. Mens forslaget er ment for å sikre nok voksne til stede sammen med barna, har det høstet kritikk for å skape liten endring i realiteten.

Oppropet og engasjementet rundt saken viser hvor viktig barnehagen er for mange. Det bør alle som jobber i barnehage tar som en stor kompliment.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg